A természet igazi csodája.

A címként választott kijelentés a Christie’s aukciós ház szakértőinek gondolata. Azt a csodálatos drágakövet minősítették így, amely az idén novemberben megrendezésre kerülő, „Magnificent Jewels” nevű árverés egyik gyűrűjét díszíti.

A Christie’s vezetője, Rahul Kadakia elmondta, hogy a „Bleu Royal” névre keresztelt drágakő, és a felhasználásával készített gyűrű igazi gyűjtői ritkaságnak tekinthető. A csepp formára csiszolt, hibátlan, élénk színű drágakő már ötven éve egy magángyűjtemény részét képezi.

A „Bleu Royal” teljes pompájában.

A 17.61 karát súlyú kő, a Christie’s története során a harmadik legnagyobb ilyen jelentőségű darab. Természetesen a gyűrű kikiáltási ára is tükrözi ezt. A legendás aukciósház a gyűrű leütési árát valahol 35 és 50 millió dollár közé várja.

Igazán jól példázza a gyűrű jelentőségét, hogy azt már most a valaha volt legkülönlegesebb árverési tételekkel emlegetik egy szinten.

Minden idők legdrágább kék gyémántja az „Oppenheimer Blue” nevű, smaragd csiszolású drágakő volt. Az ezzel a kővel készített gyűrűt 2016-ban, 57.5 millió dollárért ütöttek le.

Az „Oppenheimer Blue” gyémánt

A 14.62 karát súlyú „Oppenheimer Blue” különlegessége, hogy a gyémántok osztályozására hivatott szervezet, a GIA (Gemmological Institute of America) akkor a legnagyobb, intenzív kék színű gyémántként ismerte el.

Az „Oppenheimer Blue” felhasználásával készített, csodálatos platina gyűrű jelentőségére jó példa, hogy akkor a világ második legdrágább aukciós ékszere lett. A tétel ragyogását csak a „Pink Star” nevű, rózsaszín gyémánt tudta halványítani a maga 71.2 millió dolláros leütési árával.

A „Blue Moon of Josephine” gyémánt

A 14.62 karát súlyú „Oppenheimer Blue” gyémántot követi a 2015-ös aukció csillaga, a párna csiszolású „Blue Moon of Josephine” kék gyémánt, amely 12.03 karátos súlyával, és 48.4 millió dolláros leütési árával vonult be az aukciók történelem könyveibe.

A „Blue Moon of Josephine” kék gyémánt csiszolása hat teljes hónapig tartott. Ez, egy eredetileg 29.62 karát súlyú nyers gyémánt volt, és a dél- afrikai Cullinan bányából került földfelszínre. A csiszolás végeztével, és a megfelelő vizsgálatok befejeztével a „Blue Moon of Josephine” hivatalosan hibátlan, zárványoktól teljesen mentes gyémánttá minősítették.

Fotók: Christie’s, Sotheby’s

Ezek is érdekelhetnek: