A 4.04 karátos gyémántból készült gyűrű.

Igen, jól látja a kedves olvasó. Nem, nincs semmilyen elírás a címben. Elkészült a világ egyik legjelentősebb, teljes egészében gyémántból készített gyűrűje. A különleges ékszer a GIA (amerikai drágakővizsgáló intézet) figyelmét is felkeltette.

A csodás gyűrűről tudni kell, hogy nem természetesen gyémántból készítették, hanem laborban „növesztett” nyersgyémántból. A különleges gyűrűt a belga Heursel ékszerészházzal karöltve alkotta meg a Dutch Diamond Technologies nevű laboratórium. A holland illetőségű labor, a kémiai gőzfázisú leválasztási technológiát (CVD – Chemical Vapor Deposition) alkalmazta a gyémántalapanyag előállítására.

A mikró- és nanotechnológiában alkalmazott eljárás lényege, hogy egy kémiai reaktorba gázfázisban juttatott anyag, kémiai reakció eredménye képen, egy hordozó felületére válik le melyen rétegbevonatot képez.

A fent leírt technológiával épült fel az a 8.54 karát súlyú laboratóriumi gyémánt is, amelyből a Heursel elkészítette a képen is látható, 4.04 karát súlyú gyűrűt. A laboratóriumi gyémánt elkészítése 1131 munkaórát vett igénybe. Ez a munkafolyamat a Dutch Diamond Technologies Cuijk-i laboratóriumában zajlott.

Egy ilyen gyűrű elkészítése rendkívül komplex feladat. A nagy nyerskőből lézervágással metszették le a szakemberek a megmunkálandó anyagot. A megmunkálás másik kritikus fázisa a gyűrű csiszolása volt, amelyet az 1745-ben alapított Heursel szakemberei végeztek. A gyűrű csiszolása Belgiumban történt, és a teljes folyamat 751 munkaórát vett igénybe.

A gyűrű jelentőségére bizonyíték, hogy a mértékadó szakmai szervet a GIA (Gemmological Institution of America – Amerikai Gemmológiai Intézet) egy szakmai tanulmányt is kiadott erről a csodálatos ékszerről.

Fotók: GIA (Gemmological Institution of America), Heursel, Dutch Diamond Technologies

Ezek is érdekelhetnek: