Ékszerápolási tippek


Ékszerápolási tippek.

Ékszerei szépségének megtartása, alapvető igénye, minden ékszerviselő embernek. Mostani kis összeállításunkból, lássunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogy hogyan maradhatnak meg mindig ragyogónak kedvenceink.

Elsődleges fontosságú:

A krémeket, a parfümöket, és egyéb kozmetikumokat mindig az ékszerek felvétele előtt vigyük fel a testünkre. A kozmetikumokban található hatóanyagok, egyes esetekben, az ékszerek színének megváltozását idézhetik elő, vagy foltokat ejthetnek kedvenc darabunkon.

Hogy szépek maradhassanak, érdemes odafigyelni rájuk.

Fontos, hogy az ékszerek levételét követően, puha, száraz kendővel távolítsuk el az ékszereinkről az esetleges vegyi anyagokat. A fizikai sérülések (karcok, ütődések) elkerülése miatt, az ékszereket kizárólag valamilyen puha anyaggal bélelt dobozban tartsuk. Optimális esetben egymástól szeparálva, papírzsebkendőbe, vagy kicsi tasakokban tárolva azokat.

Soha ne tegyük ékszereinkkel:

Komoly fizikai aktivitás közben, mint az edzés, házimunka, vagy kertészkedés, ne hordjuk ékszereinket. Természetesen ezzel párhuzamosan a háztartási vegyszerek káros hatásainak sem szabad kitenni ékszereinket.

Az igazán makacs szennyeződések eltávolításához, érdemes aranyműves segítségét kérni.

A kedvelt szabadidős tevékenységekkel is vigyáznunk kell. Ha úszni megyünk, vagy egy wellness hétvégén a szálloda jakuzzijában pihennénk, se vigyük magunkkal ékszereinket. A klóros víz, és a jakuzziban esetleg fellelhető vízkezelő készítmények – még, ha bőrbarát vegyszerekről is van szó – nagyon kártékonyak lehetnek nemesfém ékszereink számára.

Ékszerkarbantartási, és tisztítási tippek:

Mint már fent említettük, kritikus fontosságú, hogy ékszereinkről az esetleges felkerült kozmetikumokat, puha textilből készült kendővel letöröljük. Ezüstékszerek esetében, az oxidációs folyamatot elkerülendő, érdemes puha zsebkendőbe, vagy textilbe tekerni a tárgyat, és beletenni egy zárható, kisméretű műanyag tasakba. Fontos észben tartani, hogy nemesfém ékszereink, és dísztárgyaink, igazi újjlenyomat mágnesként viselkednek. Ha véletlenül nem törölnénk le megfelelően az ékszerek felületét, akkor előfordulhat, hogy a következő viselés alkalmával, kellemetlen meglepetésben lesz részünk. Nevezetesen az újunkról származó anyagok, és a nemesfém ékszerek (jellemzően az ötvözőanyagok) reakcióba lépnek egymással, és nem ritka, hogy akár a teljes újlenyomatunk is „beleég” a nemesfém tárgyba.

A különböző anyagok nagyon szépek együtt, de fokozott figyelmet igényelnek.

Kiemelt figyelem szükséges azonban a köves ékszerek tisztításához, mivel a különböző anyagok, különböző fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek, így teljesen másképpen reagálnak a vegyi anyagokra. Különösen igaz, ez előbbi állítás, az olyan puha kövekre, mint például a borostyán, a lapis lazuli, vagy a türkiz. Vigyázni kell az olyan porózus köveket tartalmazó ékszerekkel, mint az onyx, a malachit, a fent már említett türkiz, lapis lazuli, vagy az opálok. Ezek a kövek ugyanis – felépítésük miatt – hajlamosak arra, hogy magukba szívják a tisztítófolyadékot. Ezekben az esetekben gyakran előfordulhat, hogy a kövek idővel akár el is színeződhetnek, „hála” a tisztítófolyadéknak. Érdemes hát ezeket a köveket mindösszesen puha, tiszta ruhával takarítani. A kereskedelemben kiváló ékszertisztító folyadékok kaphatók, mi a Hagerty cég termékeit ajánljuk. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a közhiedelemmel ellentétben a fogkrém, ékszertisztítóként való használatától mindenképpen érdemes tartózkodni. A speciális ékszertisztító folyadékok, mint a Hagerty termékek használata után, mindenképpen tiszta csapvízzel le kell öblíteni ékszereinket, és puha kendővel szárazra törölni azokat.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Ezek is érdekelhetnek: