Ragyogó ritkaságok, elképesztő árverése.

Ragyogó ritkaságok, elképesztő árverése.

Annak ellenére, hogy a 2020-as esztendő finoman szólva is nem a várakozásoknak megfelelően alakult, néhány ikonikus rendezvény azért megrendezésre került. Ilyen volt az ékszervilág egyik nagy derbije, a Christie’s aukciósház New York-i „Magnificent Jewels” nevű árverése.

A december 8-án megrendezett esemény valóban az ékszervilág krémjét vonultatta fel, olyan márkák alkotásait mint a René Boivin, a Harry Winston, a Graff, a Cartier, vagy a Van Cleef & Arpels. Az aukció jelentőségére mi sem lehetne jobb bizonyíték mint az, hogy az árverésen 39 országból vettek részt a reménybeli vásárlók.

 

A nagy érdeklődés mellett megrendezett esemény szép anyagi sikerrel jutalmazta a Christie’s aukciósházat. A több, mint 380 tételből álló katalógust kiállító aukció, összesen 44.5 millió dollár bevételt ért el az árverési tételek 95%-ának értékesítése mellett.

Az aukció néhány darabja kiemelkedően teljesített. A 168-as tételként számontartott Art Deco bross például 1.530.000 dolláros leütési árával a becsült értékét is meghaladta.

Art deco, ahogyan a Cartier megálmodta.

Ez az 1925-ben készített Cartier ékszer saját dobozában került az új tulajdonosához. A csodálatos ékszer karakterét, a középpontban elhelyezett szögletes csiszolású zafír határozza meg. Ez a 12,64 karátos drágakő teljesen természetes, semmilyen utólagos kezelésre utaló bizonyítékot sem találtak a Christie’s ékszerbecsüsei.

Természetesen a hangsúlyos kék drágakő mellett fehér színű, ragyogó gyémántok is találhatók. Ezek a gyémántok bagett formára, és klasszikus briliáns formára csiszolva kerültek be a platina foglalatba.

Bár nem ékszer volt a katalógus 44-es tétele hanem egy foglalatlan drágakő, mégis rekorderként végzett az aukción. A magángyűjtő tulajdonában álló gyémánt 102,61 karátos, világos sárga színű, és VS2 tisztaságú volt.

Az eredetileg briliáns formára csiszolt gyémánt formáját az idő során, párna alakúra módosították. Ez a tétel messze a becsült értéke felett teljesített, hiszen 1.650.000 Ft leütési árral került új tulajdonosához.

A foglalatlan drágakő, amely egy igazi gyűjtői ritkaság.

A Van Cleef & Arpels ékszerház is büszkén nyugtázhatta, hogy 1917-ben készített platina gyűrűje az árverés második legmagasabb áron értékesített tétele lett.

A kaboson csiszolással készített, 21,73 karátos kő az igazi különlegessége ennek a finom vonalú gyűrűnek. Természetesen a platinába foglalt, régi csiszolású gyémántok még hangsúlyosabbá teszik ezt a ragyogó ékszert.

Külön érdekessége ennek a tételnek, hogy a gyűrűhöz mellékelték még az eredeti, 1917-ben kibocsájtott számláját is.

A csodálatos 6 millió dolláros karkötő.

A Christie’s aukció szupersztárja minden bizonnyal a 170-es tétel volt. Ez a Harry Winston által készített csodálatos karkötő egy magángyűjtő tulajdonában volt. Az ékszer jelentőségére a legjobb példa, hogy a vásárló maga a Harry Winston cég volt, amely 6.030.000 dollár leütési áron szerezte meg ezt a kivételes darabot.

Természetesen az átalakítható, és brossként is viselhető karkötő központi ékköve az, ami az igazi figyelmet kapta. A párna formára csiszolt 43,1 karátos zafírkő teljesen természetes mély kék színű. A vizsgálatok szerint a kasmíri zafír drágakő 21 millió éves.

… és annak hátulja, a zseniális mechanizmussal.

Az ékszer megalkotásához a Harry Winston összesen 67,9 karátnyi, kiváló minőségű, csepp formára csiszolt gyémántot használt fel. A karkötő gyémántjainak mindegyike ragyogó színtelen kő, If és VS1 tisztasággal.

Nayla Hayek, a Harry Winston vezetője elmondta, hogy nagyon büszkék erre a vásárlásukra, és örülnek annak, hogy meg tudták szerezni ezt a kivételes kasmíri zafírt. A cég nem titkolt szándéka, hogy egy – a saját örökségét bemutató – múzeumi kollekciót állít össze, amelynek kiemelkedő darabja lesz ez a csodálatos ékszer.

Fotók: Christie’s

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ezek is érdekelhetnek: